Неапол

НеаполНеапол (Naples – англ.; Napoli – итал.) е столица на региона Кампания , и на провинцията Неапол. Населението на града е 2 253 964 жители (по данни от края на 2008г.), площта му е 117,3 кв.км. Неапол се намира между две вулканични територии – Везувий и Флегрейските полета, на брега на залива Неапол. Градът е известен с богата си история, изкуство, култура и гастрономия. Важна роля в града има музиката, било то романтична музика с китара или мандолина , опера или традиционна италианска музика. Неапол е синоним на пица – тук е поставено нейното начало. Централният и основен площад е Piazza del Plebiscito. Източно на площада се намира кралския дворец (това е една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол), а на запад е църквата San Francesco di Paola (фасадата има портал с шест колони и два йонийски стълба. Отвътре църквата е кръгла с два параклиса отстрани. Куполът се намира на височина от 53м). Наблизо се намира и Teatro di San Carlo – най – старата опера на италианския полуостров. Неапол е известен и със своите замъци – древния Castel Nuovo (новия замък или наричан още Maschio Angioino, завършен е през 1282г. И е архителтурен символ на Неапол) ,Castel dell’Ovo( „замъка яйце“- намира се на малък остров – Мегаридес) и Sant’Elmo (завършен е през 1329г и има форма на звезда). В Неапол има множество музеи и църкви. Интересна е подземната геотермална зона на Неапол. Това е система от пещери и структури, които са следствие дейности в мините през вековете. Организират се турове в подземния Неапол, като там можете да посетите дори и музей

Забележителности:

Националният археологически музей в Неапол притежава една от най-добрите колекции на гръцки и римски антики, включително и мозайки, скулптури, скъпоценности, стъклени изделия и сребро, както и сбирка от римско еротично изкуство от Помпей, откъдето са набавени много от артефактите. Подробности за музея.

„Пиаца дел Плебишито” е центъра на съвременен Неапол. „Сан Франческо ди Паола”, намиращ се там, представлява огромна църква, увенчана с куполи. Оттатък се намира Кралският площад, където можете да разгледате реставрирания интериор на кралските покои.

Спаканаполи, или Виа Сан Баджо, е главната улица на Неапол, сърцевина на историческия му център. Претъпкано е с хора, по тротоарите се нижат различни църкви, магазинчета и други сгради. Това е плетеница от тесни улички, някога средина на гръцките и римски селища, унаследени от Неапол. Подробности за Спаканаполи.

„Виа Сан Грегорио Армено” е известна като запазила духа на традиционната чаршия.  Виа дей Трибунали, друга улица в близост, пък е известна със запазените си арки, датиращи отпреди повече от хиляда години!

„Санта Киара” е църква, част от обширен комплекс, включващ красиво украсен и изписан манастир, както и интересен археологически музей.   Подробности за комплекса.

„Дуомо” е готическа катедрала от 13 в., посветена на светеца покровител на Неапол – Сан Дженаро, който се чества ежегодно с голям празник. От едната страна на сграда е рвазположена базиликата „Санта Реститута”, най-старата неаполитанска църква – от 4 в. Тя е богато украсена във византийски стил и дори се счита, че колоните й са иззети от разрушения езически Аполонов храм! Подробностите тук.

„Сан Лоренцо Маджоре” е църква от 13 в. с добре запазени останки от гръцки и римски сгради в подземията си. Подробности тук.

Вероятно още от римско време „Пиаца дел Меркато” е основна търговска улица в Неапол.

Замъкът „дел`Ово” е най-старият в Неапол и в него често се организират изложби и концерти.  „Кастел Нуово” е друг замък, строен между 1279 и 1282 г. Тук се намира гражданският музей, а отвътре можете да разгледате множество стенописи от периода 14-15 в., както и много сребърни и бронзови изделия.

„Театро Сан Карло” е известен с безупречната си акустика, мека на операта в цяла Южна Италия. Отваря врати през 1737 г. и днес се счита за най-стария запазен оперен театър в света.

Музеят с парк „Каподимонте” е построен за крал Шарл III като ловен парк, а днес помещава един от най-богатите музеи в Италия с прекрасна сбирка от картини и порцелан. Можете да се разходите и в кралските покой и градините.

Музеят и манастирът „Сан Мартино” притежава прочуто съкровище от стенописи, мозайки, градини, изделия и открива великолепни гледки. Подробности.

Неаполитанският университет е основан през 1224 г., сред най-старите в Европа е и си заслужава да бъде разледан!

Разбира се, последно, но не на последно място – Неаполитанският залив заслужава цялото ви внимание, можете да се доберете без проблем по вода до околните вълнуващи дестинации! Подробности.

Мюнхен

Мюнхен

Мюнхен (München – немски, Munich – англ.) се намира в Югоизточна Германия, център е на провинция Бавария. Разположен е на река Изар. Градът е трети по големина в Германия, създаден е под това име през 1158 г.

Много от най-красивите постройки в града – „Лудвигщрасе“ (Ludwigstrasse), Румесхале (Ruhmeshalle), Кралския площад, статуята „Бавария“ са в архитектурния стил „Mаксимилиан“, кръстен на тогавашния крал, Максимилиан II. Символ на града е църквата “Св. Богородица” (Frauenkirche). Наблизо се намира църквата “Св. Петър” – най-старата енорийска църква в града. Интересно място за посещение в западната част на града е дворецът Нимфенбург в стил барок – лятната резиденция на баварските монарси. Посетете и Старата пинакотека – една от най-старите и значими картинни галерии в света, в нея са изложени повече от 800 шедьовъра на европейски художници от Средновековието до края на периода Рококо, сред които най-голямата колекция от картини на Рубенс. Други забележителности са: Английската градина, Музеят на науката „Deutsches Museum“, Олимпийската кула. Всяка година в Мюнхен се провежда двуседмичен панаир на бирата – Октоберфест.

В Мюнхен първокласните магазини, хай-тек парковете, модните улици и монументалните сгради стоят рамо до рамо със занаятчийските работилници, духовата музика и традиционните бирарии. Посетителите на града може да започнат деня си в обикновен бар със свински джолан със зеле и да го завършат в изискан гурме ресторант с бели покривки. Нещо повече – тук са най-гостоприемните германци. Но вие така или иначе сами ще се уверите в това. А Алпите са на по-малко от час с кола.

Важна информация:

Население: 1,35 млн. жители

Валута: Евро. Без проблем можете да пазарувате с международни кредитни и дебитни карти.

Работно време: Големите магазини и моловете са отворени от около 10:00 до 22:00 часа от понеделник до петък. Съботите работят от 10:00 до 18:00 часа (по-големите до 20:00). Магазините за зеленчуци отварят в 8:00 часа. Неделя е почивен ден.

Интернет страници за Мюнхен: www.muenchen.de, www.best-of-munich.com, www.discover-munich.info

Вестници: Süddeutsche Zeitung, Münchner Merkur, Abendzeitung

Спешен телефон:

Полиция: 110

Пожарна / Бърза помощ: 112

Туристическа информация: Можете да откриете туристическа информация на няколко езика, както и карта на града и напътствия на централната гара: Marienplatz 2. Работно време: понеделник – петък 10:00-20:00 часа, събота  10:00-16:00 часа, неделя 10:00-14:00 часа.

Пощи

Марки може да си купите от вендинг машините и пощенските офиси, както и от някои будки. Централната поща на града се намира на Bahnhofplatz 1.

Аптеки

Извън стандартното работно време има дежурни аптеки във всеки район. Списък с всички дежурни аптеки има на витрината на всяка аптека.

Забележителнсти:

Мюнхен обикновено се асоциира с атракции като Октоберфест, бирарията Hofbräuhaus, Олимпийския стадион, карнавала и т.н. Градът обаче има репутация и на метрополис, богат на култура и изкуство. Музиката тук варира от класическа до джаз и поп, а множеството музеи показват впечатляващи колекции.

Църквата Дева Мария (Frauenkirche)

Готическа църква, датираща от 1494 г., която със своите характерни медни куполи се е превърнала в уникален символ на града. При ясно време гледката от южната кула е фантастична. Задължително я посетете! Тук ще видите и гроба на император Лудвиг, както и картината на Ван Дайк „Исус на Кръста”. Имайте предвид, че можете да се качите на кулата не по-късно от 17:00 часа.

Адрес: Frauenplatz 1

Уебсайт: www.muenchen.de

Замъкът (Die Residenz)

Баварските крале са живели в този ренесансов замък. Изложбата показва съкровища от монархическия период – бижута, сребро, порцелан и др. Ослепителният рококо стил в Открития театър и Фамилната галерия също са впечатляващи. Тук е и най-голямата и най-красива ренесансова светска зала на север от Алпите – Антиквариумът. Не пропускайте да видите и парка Hofgarten.

Комбиниран билет за замъка и съкровищницата е 11 евро.

Адрес: Residenzstraße 1

Уебсайт: www.residenz-muenchen.de

Замъкът Нимфенбург (Schloss Nymphenburg)

Западно от Мюнхен се намира замъкът Нимфенбург – летен бароков замък, датиращ от 1757 г., с богато украсени рококо стаи и известната „Галерия на Красавиците” на крал Лудвиг I. Като добавка може да видите и музеи на порцелана и биологията, както и екзотична зимна градина с кафене.

Адрес: Notburgastraße, Nymphenburg

Уебсайт: www.schloesser.bayern.de

Немският музей (Deutsches Museum)

Най-големият музей в света за технологии и наука. Тук може да намерите всичко – от техника за мини до астрономия, както и множество автентични исторически експонати, като първия дизелов двигател например. Има голяма тестова работилница, както и турове за деца. Впечатляващи са изложбите на транспорта и въздухоплаването.

Адрес: Museumsinsel 1, Haidhausen

Уебсайт: www.deutsches-museum.de

Художественият музей (Pinakotheken)

Тук има изкуство от всеки един век. Старата пинакотека покрива произведенията от XIV до XX век (Брюгел, Дюрер, Рафаел, Рубенс и Рембранд). По-съвременните автори (Моне, Сезан, Гоген и Ван Гог) са поместени в новата секция. Модерната пинакотека показва изработки от Кандински, Клее, Пикасо и т.н. Като добавка може да се запознаете и със стогодишния дизайн.

Адрес: Barer Strasse 27/29/40, Maxvorstadt

Уебсайт: www.pinakothek.de

Английската градина (Englischer Garten)

Английската градина е бивш ловен парк, който е трансформиран в първата „градина за хора” в Европа от Карл Тюдор през 1789 г. Оттогава паркът се е разраснал и днес е най-големият парк в света, намиращ се в самия град. Има алеи за колоездачи и пешеходци, зони за пикник, бирарийки и т.н. Всичко това прави мястото перфектно за отдих.

Уебсайт: www.schloesser.bayern.de

Музеят на BMW

Първоначално построен през 1973 г., този световноизвестен музей ще е много интересен за всички любители на BMW, както и за всички, заинтересовани от индустриалната история на колите. През 2004 г. сградите бяха затворени и напълно обновени, за да станат днес ярък пример за модерна архитектура. Тук може да видите различни превозни средства, изложбени теми, архитектура, дизайн, както и ресторанти, магазини, турове и т.н.

Адрес: BMW Welt at Olympiapark 1

Уебсайт: www.bmw-welt.com

Музей на бирата и Октоберфест

Със сигурност Мюнхен е столица на бирата и ако искате да научите малко повече за нея и Октоберфест, трябва да посетите този музей. Тук ще разберете историята на бирата, както и че всъщност Октоберфест се е зародил от празненството по случай сватбата на Лудвиг I и принцеса Тереса фон Захсен-Хидбургхаузен през 1810 г.

Адрес: Sterneckerstraße 2

Уебсайт: www.bier-und-oktoberfestmuseum.de

Стадион Allianz Arena

Стадионът е построен за Световното първенство през 2006 г. и сега е дом на футболните клубове Байерн Мюнхен и Мюнхен 1860. Тук има и фен-магазин на Байерн. Може да се включите и в туристически тур из стадиона, но в неделя и в дните с различни събития, не се провежда.

Адрес: Werner-Heisenberg-Allee 25

Уебсайт: www.allianz-arena.de

Милано

Милано

Настоящето и бъдещето се сътворяват ежедневно в Милано (Milano) – най-изобретателната европейска столица. Градът гъмжи от всевъзможни удоволствия. Театрите и кината, както и многообещаващите клубни сцени и изкушаващите ресторанти процъфтяват в тази модна среда.

Всичко около Милано е свързано с дизайнери и мода от най-висока класа. Разнообразието от магазини и модерни барове е почти прекалено. В Милано се намират катедралата Дуомо, „Тайната Вечеря” на Леонардо да Винчи, както и уютни квартални ресторантчета, където обяда не може да мине без ризото по милански и особуко.

Милано е основан от келтски племена около 600 г. пр. Хр. Когато римляните завладели града, го прекръстили на Медиолано – земята в средата.  Благодарение на стратегическото си разположение – по средата на плодородната долина на река По, градът бързо се превърнал във важен търговски център в Римската империя. Днес Милано е вторият по големина град в Италия. Почти всичко се върти около текстилната индустрия. Най-известните дизайнери и модни къщи са разположени там.  Районът около ул. Монтенаполеоне и ул. Дела Спига е сърцето на модната индустрия и дом на много маркови магазини. В историческия център са много от забележителностите на града, включително катедралата Дуомо и операта Ла Скала. Навали – до каналите, е друг интригуващ квартал с нощния живот и художествената Академия Брера.

Важна информация:

Население: 1,3 милиона души

Валута: Евро (EUR)

Можете да обмените пари още на летищата, в банки или в обменни бюра. Навсякъде има АТМ устройства и се приемат международни кредитни карти.

Работно време: Магазините в Милано обикновено са отворени между 9:00 и 13:00 и между 15:00 и 20:00 часа, с малки промени в зависимост от това кой период на годината е. Моловете и някои от известните модни къщи са отворени през целия ден.

Интернет страници за Милано: www.turismo.comune.milano.it, www.ciaomilano.it

www.provincia.milano.it, www.visitamilano.it, www.milano24ore.net, www.milanotour.eu,

www.milancitytourist.com

Спешен телефон: Полиция: 113

Пожарна: 115

Бърза помощ: 118

Карабинери: 112

Туристическа информация

Бюра за туристическа информация за Милано и всички близки градове има още на летищата, както и на няколко туристически точки в Милано – централната гара, край замъка Сфорца, на площада пред Дуомо.

Поща

Марки можете да си закупите от магазините за тютюневи изделия, които са обозначени с бяла или синя табела “tabaссhi” или просто са означени с „Т“.

Телефонни кодове

Код на страната: +39

Код на областта: 02

Сигурност

Ако имате нужда от полиция, се обаждайте на 113 (безплатно обаждане); може да се свържете с английско говорещия персонал на туристическата полиция на тел. 02 – 863 701. Има полицейско управление на Централна гара (Stazione Centrale). Милано като цяло е сигурен град, с някои изключения, особено през нощта. Имайте предвид обществените градини, парка Семпионе и района западно от Централна гара.

Забележителности:

Дуомо (Il Duomo)

Катедралата е символ на Милано. Строежът й е започнал през 1386 г. и не е бил завършен в продължение на 500 години. Тя е шедьовър на късния готически стил. Фактът, че този стил не се среща никъде другаде в Италия, прави катедралата още по интересна.

Вход за съкровищницата: 1 евро. Билет за изкачване до терасата: 8/10 евро (пеша/ с асансьор). Работно време: 9:00 – 18:00 часа, почивка 13:00 – 14:00 часа (понеделник-петък). Събота – 9:30 – 17:00 (почивка 13:30 – 14:00). Неделя и официални празници – 13:30 – 15:30 часа.

Адрес:  Piazza Duomo

Уебсайт: www.duomomilano.it

Кралският дворец (Palazzo Reale)

Намира се точно срещу Дуомо и обикновено има много интересни изложби.

Ченаколо Винчано (Cenacolo Vinciano)

Това е домът на най-известната художествена изработка – „Тайната Вечеря” на Леонардо да Винчи. Обикновено не е възможно просто да отидете и да я видите. Добър начин да избегнете опашката е да си запазите час.

Адрес:  Piazza Santa Maria delle Grazie 2

Уеб сайт: www.cenacolovinciano.org

Операта Ла Скала (Teatro alla Scala)

Освен да гледате постановка, можете да разгледате музея на операта – вход 5 евро. Работно време; 9:00 – 12:30 и 13:30 – 17:30 (всеки ден). Адрес: Largo Ghiringhelli 1, Piazza Scala

Уебсайт: www.teatroallascala.org

Замъкът Сфорца (Castello Sforzesco)

Построен през 1368 г., през вековете е използван и като крепост, и като имение. Работно време: 7:00 – 18:00 часа (вторник – неделя), през лятото – до 19:00 часа. Вход свободен.

Музеят към замъка работи между 9:00 и 17:30 часа. По време на изложбите на Микеланджело билетът е 6 евро (обикновено от февруари до юни). Безплатен вход след 16:30 часа (последен вход в 17:00 часа)

Намира се на 300 м от метростанция Кадорна (Cadorna).

Уебсайт www.milanocastello.it

Пинакотека ди Брера (Pinacoteca di Brera)

Милано няма толкова художествени съкровища като Венеция или Флоренция, но не изостава с много. Градския музей показва изработки от Мантена, Джовани Белини, Браманте и Караваджо, както и много други.

Адрес: Via Brera 28

Уебсайт: www.brera.beniculturali.it

Стадионът Сан Сиро (San Siro)

Двата градски топ отбора на Серия А, Интер и Милан, привличат множество отдадени фенове на техния съвместен домашен стадион. Сан Сиро приема и много други събития освен мачовете. Там е единствения музей на футбола в цяла Италия.

Адрес: Stadio San Siro, Via de Piccolomini

Уебсайт: www.sansiro.net

Музей на науката и технологията „Леонардо да Винчи“ (Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia „Leonardo Da Vinci)

Работно време: 9:30 – 17:00 (уикенди и национални празници – до 18:30 часа). Вход: 10 евро.

Уебсайт: www.museoscienza.org

Триенале (Triennale)

Арт пространство, дом на Триеналето в Милано и редица други изложби. Работно време: 10:30 – 20:30 (в четвъртък и петък – до 23:00, с билет от 13 евро получавате вход + аперитив). Вход: 8 евро.

Адрес:  Viale Alemagna 6 (метростанция Cadorna-Triennale)

Уебсайт: www.triennale.org

Триенале Бовиза (Triennale Bovisa)

Това ново културно пространство беше наскоро открито в близост до гара Бовиза. Представя изложби на съвременно изкуство, има и книжарница.

Уебсайт: www.triennalebovisa.it

Метеора

МетеораМетеора е местност в Централна Гърция, област Тесалия. Характерно за местността са огромните отвесни скали, сякаш забити в земните недра, високи стотици метра. В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Калампака и Кастраки. Съществуват различни теории за геоложкия произход на тези каменни образувания. Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници, по върховете на естествените скални образувания гръцките монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала вдълбани в камъка – днес тези манастири (седем на брой) са туристическите забележителности на Метеора

Манастирите

Разбира се, главната забележителност биват манастирите. В голяма степен изоставени около края на 17 в., през целия 20 в. те са заселени наново с монаси от Атон. Нека дамите не забравят, че трябва да бъдат облечени с дълъг ръкав и панталон.

Следните са отворени за посещение:

„Свето Преображение Господне“, или Големият Метеор е  най-големият манастир. Основан е през 1340 г. от свети Атанасий Метеорски. Носи името поради високото си разположение, и то с основание – щом стигнете до него навръх почти отвесните скали, гледката е изумителна. Манастирът е добре запазен и отразява автентично бита и навиците на древните монаси. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 18:00, без вторник. През зимата — от 9:00 до 18:00, без вторник и сряда.

„Свети Николай Анапавса“ е основан през първото десетилетие на 14-ти век и се намира само на 1 км от с. Кастраки. В манастира има стенописи и рисунки на иконописеца Теофан Критски, а в костницата се съхраняват черепите на починали монаси. Стръмността на скалите принудила монасите да строят на етажи, свързани с вкопани стълби. В обителта е разположен и параклис на Св. Йоан Предтеча. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 17:45. През зимата е затворен.

Русану е основан 1529 върху руините на по-стара сграда от братята монаси Йосиф и Максим от Янина, а сега е метох. За разлика от другите манастири този е разположен по-ниско и за това е и по-достъпен. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 18:00. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без сряда.

„Свети Стефан“. Метох, основан през 1192 година. В пределите му има два големи храма (от 16 и 18 в.). До него има прокаран път и досегът е по-лек. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без понеделник. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без понеделник.

„Света Троица“. Основан през 1362 година, това е най-труднодостъпният, до него се стига след 140 стръмни стъпала. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 12:30 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък. През зимата — от 9:00 до 12:30 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък.

Варлаам. Основан през 1517 година и е вторият по големина в комплекса. Изписан е от трима бележити за времето си зографи. Днес столовата е превърната в музей на християнското изкуство. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без петък. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък и петък.

Освен тях има и множество отшелнически подслони, все още възстановяващи се манастири и необитаеми руини, през които минават някои от туристическите пътеки.

Природата

Не пропускайте и внушителната природа в околността. Планина Пиндос са изключително красиви и имат статут на защитен екопарк. Най-високият връх, Самоликас, е с височина 2637 м. В планините можете да практикувате различни спортове като катерене, рафтинг, даже ски през зимата. Отскоро има условия и за пещерен туризъм.

Бихте могли да посетите също така и областта Пили в полите на планина Пиндос, където ще откриете стари църкви, древни манастири и замъциq или пък да се разходите из стария град на Кастраки.

Мармарис

Мармарис

Мармарис (Marmaris) е важен пристанищен град на средиземноморското крайбрежие на Турция. Той се намира на брега, където се срещат Егейско и Средиземно море. Водата е кристално чиста, а планинските склонове са покрити с борови гори. От малко рибарско селище в миналото днес Мармарис се е разраснал до един от най-големите турски курорти. В разгара на сезона в залива на Мармарис се събират до 10 000 лодки и яхти, някои от които струват милиони, защото градът е обичан от богатите и известните. В Мармарис има разнообразие от водни спортове, няколко планински маршрута, по които може да се разходите, както и много възможности за екскурзии из крайбрежните селца.

Не е ясно точно кога е създадено селището, но данните показват, че към VI век пр. Хр. е било познато под името Фискос, част от Кария. Градът е бил част от Римската империя, по-късно oт Византия. В началото на XVI век се разгарят ожесточени сблъсъци между османците и рицарите кръстоносци за контрол над града и близкостоящите Додеканези.

 

Важна информация:

Население: 28 000 души

Валута: турска лира (TRY)

Най-добре пазарувайте с лири в магазините и заведенията, въпреки че навсякъде приемат евро и американски долари. Ако плащате в друга валута, обменният курс зависи от продавача или сервитьора. Можете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра, по-добре не обменяйте пари в хотела или заведенията. Почти навсякъде приемат пътнически чекове и международни кредитни карти.

Преди да платите с кредитна карта, попитайте продавача – може да получите по-ниска цена, ако платите в брой вместо с кредитна карта, защото магазините плащат 7% комисионна на банките при картови плащания.

В града лесно ще намерите АТМ устройства.

Работно време: По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден (без почивка на обяд) и до полунощ. Държавните учреждения работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 с почивка между 12:30 и 13:30 часа.

Интернет страници за Мармарис: www.gomarmaris.com, www.marmarisinfo.com

Туристически офис: Намира се до открития пазар. Тел. +90 252 – 412 1035

Спешен телефон: 112

Полиция: 155

Здраве: Аптеките (на турски eczane) в Мармарис работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки.

Забележителности:

Турска баня

Къпането в турска бяна (хамам) е истинско преживяване, когато го направите в автентична среда. Хамамът в Мармарис се намира зад джамията на пазара. Обикновено мъже и жени се къпят отделно, но за туристи се правят изключения.

Тел. +90 252 – 412 4406

Крепостта в Мармарис

Малката крепост, намираща се на пристанището, е построена през 1522 г. Днес е възстановена и си заслужава да я разгледате, дори само заради гледката, която се разкрива към Мармарис. В музея на крепостта има древни предмети и средновековни оръжия.

Тел. +90 252 – 412 1459

Остров Дженнет (Cennet adasi)

Буквално означава „Райският остров“, въпреки че на практика е полуостров, до който обаче не може да се стигне по суша. На острова има пещера, чийто единствен вход е откъм морето. Качете се на някоя от лодките (всяка може да вози до 20 души), които се намират на крайбрежието до центъра. Запазете си място поне един ден по-рано, всички лодкари ще се опитат да ви убедят да си вземете точно тяхната обиколка, но като цяло туровете не се различават. Еднодневна екскурзия до остров Дженнет струва около 25 турски лири на човек.

Остров Седир (Sedir Adasi)

Известен е още като Островът на Клеопатра. Неговият плаж е със златист пясъчен плаж, какъвто няма никъде другаде в Средиземноморието. Според легендата Марк Антоний е проръчал да донесат този пясък от Египет за медения му месец с Клеопатра. Учени са доказали, че това не е вярно, но въпреки това изнасянето дори на шепа пясък от този плаж е забранено – преди тръгване трябва задължително да си вземете душ, а кърпите и обувките са забранени.

Няколко пъти на ден лодки отплават за остров Седир от пристанище край северната магистрала за Акяка (Akyaka), Гьокова (Gokova) и Мула (Mugla), на около 10 км северно от Мармарис. Оглеждайте се за кафяв знак с надпис „Sedir Adasi“. Билет за отиване и връщане струва 10 турски лири, вход за острова – 10 турски лири. Заведението на острова не продава алкохол, но е разрешено да си донесете собствен.

Фетие

Фетие (Fethiye) се намира на около 130 км от Мармарис. Разположен е на западния бряг на залива Фетие. Курортът е предпочитано място за отдих и почивка и любимо място на парапланеристите.

Родос

Гръцкият остров Родос е популярна дестинация от Мармарис. Пътят до там е само един час с ферибот, двупосочен билет в рамките на един ден е 35 евро.

Разписание и допълнителна информация: www.rhodes.marmarisinfo.com

Мадрид

Мадрид

Мадрид (Madrid) е най-големият и най-туристическият град в Испания, където веселбите продължават до посред нощ, а животът е сграбчен със зъби и нокти. Непознатите бързо се сприятеляват, страстта се разпалва на момента, а посетителите биват омагьосани на мига от истинското очарование на града. Мадрид може и да не притежава римско потекло, което разпалва интереса на историците, и може и да е в известна степен парвеню, избран от невзрачна селска общност да се превърне в столица чак през втората половина на XVI век, но той излъчва жизнерадост, която никога не го напуска.

Може би градът, който никога не спи, през последните години малко се поуспокои. И въпреки че в днешно време баровете затварят малко по-рано, винаги може да сте сигурни, че ще си намерите купонджийска атмосфера по което и да е време на денонощието. А когато сте се уморили от парти и запознанства, може да се отдадете на най-доброто пътуване из света на изкуството в Европа.

Мадрид не е толкова голям, колкото изглежда, особено централните райони. Точно по средата на града е Пуерта дел Сол, пътнически ориентир, който е „нулевият километър”. Оттук се измерват всички дистанции. Също така номерацията на всички къщи започва от този край на улицата, който е по-близко до Сол. Западно и южно оттам са най-старите квартали на града – Лос Аустриас, където са Кралският дворец (Palacio Real) и историческия площад Пласа де Сибелес (Plaza de Cibeles), а гара Аточа и Сол са в неговите краища. Това е един от най-оживените райони на града, с безброй ресторанти и барове. Тук, един до друг, са и Трите големи музея, а точно зад тях започва най-големият парк в централен Мадрид – паркът Буено ретиро (Parque del Buen Retiro). Точно на юг от Сол е Лавапиес – преди квартал на работническата класа, сега е етнически най-интересната част от града, благодарение на навлизането на имигранти от Африка и Азия. Северно от Пуерта дел Сол и парадната улица Гран Виа са кварталите Маласаня и Чуека. Те също преживяха прераждане: днес това е най-модерната част от Мадрид – център на клубове, ресторанти и модни магазини. По начало гей район, сега може да се определи като местност на широкото мислене.

Автобусни билети до Мадрид.

Важна информация:

Население: 3,3 млн. жители

Валута: Евро (EUR)

Работно време:  Традиционното работно време е 10:00 – 14:00 ч. и 17:00 – 20:00 ч., като тези часове могат да варират. Днес често много от магазините  са отворени от 10:00 до 20:00 ч.

Интернет страници за Мадрид: www.esmadrid.com, www.munimadrid.es,

www.descubremadrid.com

Спешен телефон: 112

Туристическа информация

Madrid Tourist Centre: адрес: Plaza Mayor 27, тел: +34 91 588 16 36

Colon Tourist Centre, адрес: Plaza Colón s/n

Поща

Повечето пощи са отворени от понеделник до петък между 08:30 и 20:30 часа, а в събота между 09:30 и 13:00 часа. Централната поща на площад Пласа де Сибелес (Plaza de Cibeles) е отворена до 21:30 часа през седмицата и между 08:00 и 14:00 часа в събота.

Аптеки: Има аптеки, които са отворени 24 часа, но повечето почиват през уикендите и през нощта.

Забележителности:

Трите големи художествени галерии

Трите главни художествени галерии са на близко разстояние една от друга и заедно представляват прекрасна изложба на историята на западното изкуство. Фактът е, че всеки един от тях е толкова голям и „Единният билет за трите галерии” може да се окаже билет към изтощението. Хубавото в случая е, че пропускът важи една година.

Прадо (Museo Prado)

Прадо е най-известната. Откакто е отворена преди двеста години, колекцията на галерията постоянно расте. И все пак най-добре познатите шедьоври са били там още при създаването и: Гоя и Веласкес, Тициан, Рубен и най-вече Бош.

Затворен е в понеделник. Вход: 10 евро, безплатно за деца под 18 години.

Уебсайт: www.museoprado.es

Музей Тисен – Борнемиса

Този музей представя немски картини от XVII в., импресионизъм, руски конструктивизъм, поп изкуство, както и други стилове. Вход 8 евро. Безплатно за деца под 12 години с придружител.

Адрес:  Palacio de Villahermosa, Paseo del Prado 8

Уебсайт: www.museothyssen.org

Музеят Рейна София (Museo Reina Sofia)

Поместен е в огромна бивша болница. Сградата датира от средата на XVIII в. и са добавени външни асансьори от прозрачно стъкло и стомана. Колекцията се състои главно от испански платна от XXв. , като най-известната от тях несъмнено е Guernica, на Пабло Пикасо.

Вход: 6 евро

Уебсайт: www.museoreinasofia.es

Кралския дворец (Palacio Real)

Кралският дворец в Мадрид е великолепно творение, създадено през 1764 г. Построен е, за да замести замъка Алкасар, който бил изгорял 30 години по-рано. Туристи се допускат почти из целия дворец, включително и в Оръжейната и Аптеката. Вход: 8 евро ( в сряда е безплатно за граждани на ЕС).

Адрес: Plaza de Oriente, тел: +34 914 548 800

Уебсайт: www.patrimonionacional.es

Манастирът Сан Лоренцо де Ел Ескориал

Манастирът Сан Лоренцо де Ел Ескориал се намира на 50 км северозападно от Мадрид. Основан е от Фелипе II и е построен, за да отбележи победата при Сан Куентин. Работата започва през 1563 г. и завършва през 1584 г., а мястото на манастира е избрано по съвети на астролози, доктори, философи, теолози и архитекти. Ел Ескориал е построен с идеята да запази симетрия и аскетичност, а в същото време да показва и силата на испанската корона. За това говорят помещенията на слугите, кралските покои (Горната къща) и покоите на принца (Долната къща). Манастирът е едно от най-посещаваните места около Мадрид.

Уебсайт: www.sanlorenzoturismo.org

Площад Сибелес (Plaza de Cibeles)

Площад Сибелес е неокласически комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали в символ на Мадрид. Фонтанът на Сибелес е построен по време на управлението на Карлос III по проект на Вентура Родригес в периода 1777 – 1782 г.

Парк Буен Ретиро (Parque del Buen Retiro)

Паркът Буен Ретиро или просто Ел Ретиро е най-големият в града. Площта му е 1,4 кв.км и се намира в края на центъра на Мадрид. Той е изключителен, пълен  с красиви скулптури и паметници.

Катедрала Алмудена (Santa María la Real de La Almudena)

Катедралата Алмудена е католическа катедрала в Мадрид, построена в периода 1879 – 1993 г. Изработката й е доста впечатляваща – съчетава неокласика с модернистични елементи.

Централният площад на Мадрид (Plaza Mayor) 

Централният площад на Мадрид се намира само на няколко преки от друг известен площад – Пуерта дел Сол. Той има правоъгълна форма с размери 129 на 94 м, като е заобиколен от жилищни сгради, чиито 237 балкона гледат към самия площад.

Базилика Св. Мигел (Basílica San Miguel)

Базиликата Св. Мигел е барокова римокатолическа църква в централната част на Мадрид. Построяването й се осъществява в периода 1739 – 1745 г. Базиликата се издига на място, където в миналото се е намирала енорийската църква Сантос Хусто и Пастор.

Кралска базилика Сан Франсиско ел Гранде (Real Basílica de san Francisco el Grande)

Кралската базилика Сан Франсиско ел Гранде е римокатолическа църква. Основната й фасада гледа към площад Сан Франсиско. Базиликата е изпълнена в неокласически стил през втората половина на XVIII век.

Вратата Алкала (Puerta de Alcalá)

Вратата Алкала е неокласически паметник, разположен на площада на независимостта. Намира се близо до центъра на града и е на няколко метра от входа на парка Буен Ретиро.

Лондон

Лондон

Лондон се променя и неговата промяна е бърза. Погледнете хоризонта и ще видите освен познатите забележителности като Биг Бен и Бъкингамския дворец, изумителни нови здания като Кулата Суис Ре, или известната още като кула Геркин (Краставичката). Качете се на Лондонското око, най-впечатляващото виенско колело, което ще ви предложи страхотни гледки към града.

Лондон е град, който не е пожертвал зеленината и парковете си в името на иновациите. Напротив, тук има множество паркове и открити места, където да се забавлявате. Може да избирате между курсове по голф, плаване с лодка в езеро или посещение на открит театър.

Население: 7,5 млн. жители

Можете да обмените пари в банките или обменните бюра. Без проблем можете да пазрувате в кредитни и дебитни карти в повечето магазини.

Интернет страници за Лондон: www.thisislondon.co.uk,

http://www.tourstolondon.co.uk/

999 или 112

Посетителски център Британия и Лондон

Tel. +44 (0)20 8846 9000

London Pass осигурява достъп до повече от 55 от лондонските забележителности, включително Кулата на Лондон, катедралата „Сейнт Пол”, замъка Уиндзор, стадион Уембли, круиз по река Темза. Освен това получавате намаления при хранене и пазаруване.

Аптеки

За спешна медицинска и зъболекарска помощ се обадете на тел. 0845 4647. Те могат да  ви дадат безплатен медицински съвет и да ви упътят до най-близката болница.

Код на страната: + 44

Забележителности:

Много малко градове имат толкова много забележителности колкото Лондон. Биг Бен, Тауър бридж, Хайд парк, катедралата „Св. Джеймс“ и още много. Всички те присъстват в списъка на туристите и определено всички си заслужават да бъдат видени, особено ако сте за първи път в Лондон.

Бъкингамският дворец (Buckingham Palace) 

Бъкингамският дворец е бил дом на кралското семейство от 1837 г. до отварянето му за посетители през 1993 г. Приемните зали са обзаведени с изящни и ценни предмети – картини, скулптури и едни от най-добрите английски и френски мебели. Насладете се на разходки из градините на двореца – 39 акра красота, разположени пред двореца и езеро от XIX век. Отворен е за посещение само през лятото, но не го пропускайте, дори да нямате намерение да влизате вътре.

Уебсайт: www.royal.gov.uk, www.royalcollection.org.uk

Кулата на Лондон (Tower Of London)

Изграждането й започва през 1078 г. по време на управлението на Уилям Завоевателя. Днес Кулата на Лондон е едно от най-известните крепостни здания в света. Тук ще имате възможността да видите безценната Корона със скъпоценни камъни, Средновековен дворец и позорната Кървава кула. Входът е около 20 паунда, малко по-евтино е, ако резервирате билет онлайн.

Уебсайт: www.hrp.org.uk

Тауър бридж (Tower Bridge) 

 

Тауър Бридж е мост, който в комбинация от подемен и висящ мост. Намира се над река Темза, и е близо до Кулата на Лондон, откъдето получава и името си. Той е съставен от две кули, които са свързани с два хоризонтални свързващи пасажа. Целта им е мостът да издържи на хоризонталните сили, на които е подложен. Конструирането на моста започва през 1886г. и отнема общо 8 години. Официално е открит на 30 юни 1894г. от принца на Уелс – бъдещия крал Едуард VII и неговата съпруга – Александра от Дания. Общата дължина е моста е 244м, а кулите му са високи по 65м.

Британският музей (British Museum)

Британският музей се счита за един от най-големите и интересни музеи в света. Той привлича над шест милиона посетители всяка година. Едни от „звездите“ на изложбите са Асирийските съкровища, Египетските мумии и забележителното съдилище.

Адрес: Great Russell Street, WC1.

Уебсайт: www.britishmuseum.org

Уестминстърският дворец с парламента (The Palace of Westminster)

Уестминстърският дворец, в който се намира Камарата на парламента (Houses of Parliament), е неоготическо изящество на архитектурата, което ще ви впечатли със сигурност. Построено е от Чарлс Бари и Аугустус Пугин през 1840 г. Заедно с часовниковата кула, кулата Св.Стефан и Биг Бен, предтавляват едни от най-добре познатите символи на Лондон.

Адрес: Parliament Square, SW1.

Уебсайт: www.parliament.uk

Лондонското око

137-метровото виенско колело има 32 капсули, като във всяка една от тях могат да се поберат по 25 души. Возенето на Лондонското око отнема около 30 мин., а билетът струва 18,60 паунда.

Уебсайт: www.londoneye.com

Музей Виктория и Албърт (Victoria & Albert Museum)

Музеят Виктория и Албърт е известен със своите колекции от почти всичко – от ислямско изкуство до интересни облекла от Вивиан Уестууд. Ще останете впечатлени.

Адрес: Cromwell Road, SW7.

Уебсайт: www.vam.ac.uk

Музеят „Тейт Модърн“ (Tate Modern Museum)

Помещава се в някогашна електроцентрала, той е експресивен и внушителен. След отварянето си става една от основните атракции на Лондон. Тук са се организирали изложби на популярни творци като Анди Уорхол и Фрида Кало.

Входът е свободен с изключение на специални събития.

Адрес: Bankside, SE1

Iуеб сайт: www.tate.org.uk

Парк Св. Джеймс (St. James’s Park)

Паркът Св. Джеймс се намира в централната част на Лондон, и е най-старият от кралските паркове. Разположен е в най-южната част на района Св. Джеймс. Паркът разполага с малко езеро, в което има два острова.

Площад Трафалгар (Trafalgar Square)

Трафалгар е площад в централната част на Лондон. Намира се в сърцето на Лондон и е един от най-известните площади в Лондон, Великобритания и целия свят. В центърът на площада е разположена колоната на Нелсън, която се пази от четири статуи на лъвове.

Катедрала Св. Пол (St Paul’s Cathedral)

Катедралата Св. Пол е англиканска катедрала, намираща се на най-високата точка в Лондон – хълма Лъдгейт. Тя е седалище на епископа на града. Катедралата е едно от най-посещаваните места. Днешната катедрала (четвъртата, строена на това място) е създадена по дизайн на Кристофър Рен.

Кралски театър Друри Лейн (Royal Theatre Drury Lane)

Кралският театър Друри Лейн се намира в Ковънт Гардън, Лондон. Главният вход гледа към улица Катрин, а задният – към Друри Лейн. Театърът датира от 1663 г., като е бил събарян и строен четири пъти, което го прави и най-стария театър в града.

Уебсайт: http://drurylane.londontheatres.co.uk/

Риджънтс парк или Парк на регента (Regent’s Park)

Паркът на регента е един от кралските паркове. Намира се в северната част на централен Лондон. Паркът има външен път подобен на пръстен, който е наречен „външен кръг“, и вътрешен път, подобен на пръстен, наречен “вътрешен кръг“.

Мадам Тюсо (Madame Tussauds) 

Мадам Тюсо е музей на восъчните фигури, основан от восъчния скултор Мари Тюсо. Този музей има клонове в няколко известни града. Моминското име на Мари Тюсо е Анна Мария Грошолц.

Билетът струва 29 паунда.

Уебсайт: www.madametussauds.com/London

Уестминстърско абатство (Westminster Abbey)

Уестминстърското абатство е по-известното име на църквата Св. Петър от Уестминстър. Тя е голяма готическа църква, разположена е западно от двореца на  Уестминстър. Това е традиционното място за коронации и погребения на английските, и по-късно на британските монарси.

Уебсайт: www.westminster-abbey.org

Кушадасъ

%d0%ba%d1%83%d1%88%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%81%d1%8a

Кушадасъ (Kuşadası) е град в Турция, разположен на брега на Егейско море. Буквално преведено името на града означава „Птичи остров“. Предполага се, че името му идва от малкия скалист остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище в града. Друго обяснение е, че по време на сезонните миграции на него се събират хиляди птици. Старите къщи по крайбрежието, някои от които превърнати в приятни кафенета, и чистите плажове създават неповторима атмосфера.

Преди XV век градът се е наричал „Скала Нова“ и е бил оживен център за търговците от Венеция и Средиземноморието. Градът е разположен в непосредствена близост до античния град Ефес.

Важна информация:

Население: 50 000 души

Валута: турска лира (TRY)

Най-добре пазарувайте с лири в магазините и заведенията, въпреки че навсякъде приемат евро и американски долари. Ако плащате в друга валута, обменният курс зависи от продавача или сервитьора. Можете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра, никога не обменяйте пари в хотела или заведенията. Почти навсякъде приемат пътнически чекове и международни кредитни карти.

Преди да платите с кредитна карта, попитайте продавача – може да получите по-ниска цена, ако платите в брой вместо с кредитна карта, защото магазините плащат 7% комисионна на банките при картови плащания.

В града лесно ще намерите АТМ устройста.

Работно време: По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден (без почивка на обяд) и до полунощ. Държавните учреждения работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 с почивка между 12:30 и 13:30 часа.

Интернет страници за Кушадасъ: www.kusadasi.com, www.aboutkusadasi.com, www.kusadasionline.com

Туристическа информация: +90 256/  6141103

Спешен телефон: 112

Полиция: 155

Здраве: По-добре не пийте вода от чешмата. Аптеките (на турски eczane) в Кушадасъ работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки.

В Кушадасъ има много здравни центрове, много от хотелите разполагат със собствени. При спешен случай можете да позвъните болницата в града – тел. 6141026.

Телефонни кодове
Код на страната: 0090
Код на областта: 0256

Език: Официалният език е турски, но в курорта спокойно ще се оправите с английски и немски.

Забележителности:

Ефес

Само на 18 км Кушадасъ се намира Ефес (Ephesus или Efes). Ефес е разположен на голяма площ и там се намира най-голямата сбирка от римски руини на изток от Средиземноморието.Там можете да видите храма на Артемида – едно от седемте чудеса на древния свят,  както и дома, в който Дева Мария е прекарала поседните си дни.

Птичият остров

Птичият остров се е превърнал в символ на Кушадасъ. Изградената на него византийска крепост е предпазвала Кушадасъ от пиратски нападения в миналото.

Кервансарай Йокюз Мехмет Паша

Кервансараят е построен от Йокюз Мехмет Паша, който е бил везир по време на управлението на османския султан Ахмет I. Днес е превърнат в хотел.

Национален парк Полуостров Дилек

Само на 20 минути път южно от Кушадасъ ще откриете гори и планински пътеки и усамотени плажове -разнообразие от атмосферата в курорта.

Градските стени

До днес е запазена само една от трите древни градски порти.

Женският плаж (Kadınlar Plajı)

Намира се в околностите на Кушадасъ, до хотел „Imbat“. Наречен е така, защото в миналото е бил разрешен за слънчеви бани само за жени. Днес е отворен за всички и е един от най-оживените плажове.

Памуккале

Памуккале се намира само на 19 км от Кушадасъ. На върха на Памуккале се намира древният град Йераполис, като и двете са в списъка на световно наследство на ЮНЕСКО. В падината на река Мендерес има множество земетресения, вследствие на което са се образували множество минерални извори. В тях се съдържало голямо количество варовик и така се е образувал Памуккале. Той прилича на замръзнал водопад. Изключително красиво място, посещавано от Клеопатра в древността.

Крит

%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82

Реалност и митология, традиции и развитие – страхотната комбинация от всичко това прави Крит (Crete) една от най-популярните дестинации в Средиземно море.
Остров Крит (Crete) е най-големият гръцки остров, разположен на площ от 8336 кв.км. Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море, в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен туристически център на Гърция.

Ираклион (Heraklion) е най-големият град на острова и е административен, търговски, индустриален и агрикултурен център на Крит. Странната съвместимост между старо и ново, и смесицана от различни видове архитектура правят града наистина интересен и привлекателен. Можете да се разхождате по венецианското пристанище и да се наслаждавате на гледки от античността, а след две минути да пиете кафе в някое модерно заведение.
Площада Елефтерий Веницелос (Platia Eleftheriou Venizelou), Лъвският площад, както го знаят местните, е центърът на града. Всеки ден това може да е вашата първа и последна дестинация. В този район са търговските улици на града. Има и много ресторанти и таверни, които предлагат критски специалитети, както и барове и кафета.

В източната част на префектурата Ираклион има няколко големи курорта близо до морето като Херсонисос (Chersonisos) и някои интересни археологически забележителности като Малиа (Malia), както и множество византийски църкви. Само на 5 км от центъра на Ираклион може да видите Кносос (Knossos) – най-големия център запазен от Минойската цивилизация. Страхотните плажове, лудият нощен живот, страхотната кухня и интересната игра между старо и ново гарантират незабравима почивка на острова.

Важна информация

Валута: Евро

Интернет страници за Крит: www.crete.tournet.gr, www.explorecrete.com, www.4crete.gr, www.visitcrete.com

Спешни телефони
Полиция: 100 (от местен телефон)
Пожарна: 199

Туристическа информация
Туристически офис Ираклион
Тел: +30 2810 228 203 / 226 081
Уеб сайт: www.greeka.com/crete/crete-tourism.htm

Какво трябва да знаете?

Аптеки
На всяка аптека в Ираклион има списък, който показва кои са отворени след нормалното работно време и адресите им.

Поща
Централна поща в Ираклион
Адрес: Daskalogianni Square
Тел: +30 2810 234 468

Телефонни кодове
Код на страната: +30
Код на област Ираклион: 2810

Електричество
230V, 50Hz

Забележителности:

Старото пристанище
Намира се от лявата страна на съвременното пристанище в Ираклион. По време на венецианския период тук е бил един от важните търговски и военни центрове. Перфектно място за романтична разходка, особено през нощта.

Крепостта Кулес (The Koules Fortress)
Крепостта е една от впечатляващите забележителности на остров Крит. Построена е на входа на венецианското пристанище в Ираклион, за да предпазва селището от нападения. Отстрани могат да се видят фрагменти от издялани лъвове. В горната част на крепостта има открит театър, използван по време на летните празненства. Името Кулес е турско, но венецианците нарекли крепостта „Rocca al Mare”. Замъкът е отворен за посещения.

Минойският дворец в Кносос (The Minoan Palace Of Knossos)
Археологическата забележителност Кносос е на около 5 км югоизточно от Ираклион, близо до селото със същото име. Това е най-големият и известен център на Минойската цивилизация.
Автобус No 2 пътува редовно между Ираклион и Кносос.

Археологическият Музей
В него има находки от Кносос, Арханес, Фестос, Закрос и др. Това е задължително място за посещение, за тези които искат да добият представа за археологическото богатство на острова.

Малиа (Malia)
В Малиа има много какво да се прави, както през деня, така и през нощта. Много таверни, кръчми и дискотеки, но и страхотни плажове. Страхотно място за купон, само на час и половина от Ираклион. Може да вземете автобус от столицата от същото място, от където и за Херсонисос.

Амодара (Amoudara)
Западно от Ираклион е най-близкият летен курорт. По пътя край морето може да намерите ресторанти, таверни, барове с жива музика, магазини за сувенири и т.н. Може да стигнете до тук като хванете автобуса от площад Елефтерий (Eleftherias ) или с такси.

Чания – Ретимнон (Chania – Rethymnon)
Ако планирате да останете повече от седмица на Крит и по-специално в Ираклион, посетете още два от големите градове на острова. Два прекрасни венециански града с  много великолепни и традиционни къщи. Ретимнон е на час и половина с автобус от Ираклион, а Чания – е на три часа път. И за двете места може да вземете автобус от Централната Авто гара до пристанището
Уеб сайт: www.bus-service-crete-ktel.com / www.crete-buses.gr

Херсонисос (Hersonissos)

Херсонисос е раят за нощен живот на Крит. Има стотици барове, големи хотели и добри ресторанти. Има хубави плажове и множество малки заливчета. Идеално е за любителите на морето, слънцето и забавлението. Намира се само на час път от центъра на Ираклион. Може да стигнете до там и с автобус. Билета струва около 2 евро и тръгва от гарата до пристанището, улица Kountourioti, квартал Limenos.

Корфу

Корфу

Корфу (Corfu, на гръцки Kerkyra, Керкира) е вторият по големина гръцки остров в Йонийско море. Централният му град – Корфу, се нарича в модерния гръцки Керкира на името на речната нимфа от митологията. Според легендата бог Посейдон се влюбил в нимфата Керкира и я отвлякъл на необитаем остров, който нарекъл в нейна чест. Корфу е сложен и очарователен град, един от най-красивите в Гърция.

Традициите на Корфу в посрещането на туристи и чуждестранни посетители, въплътени от Джералд Даръл в романа му „Моето семейство и други животни“, водят началото си от началото на миналия век.

Площта на острова е 641 кв. км, а дължината му – 58 км. На Смарагдовия остров, както е наричан понякога, климатът е типично средиземноморски. Корфу е плътно покрит с маслинови дървета, кипариси и лимони. През 2007 г. старият град на Корфу е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Важна информация

Население: 108 000 души

Валута: евро (EUR)

Телефонен код: +302661

Работно време: Магазините са отворени от 8:00 до 14:30 и от 17:30 до 20:30 часа. Повечето магазини са затворени в неделя.

Интернет страници за Корфу: www.corfu.gr, www.zoomcorfu.gr

Спешни телефони: 112

Полиция: 100

Бърза помощ: 166

Туристическа полиция: 4, Samartzi, площад San Rocco, тел. 30265

Здраве: На острова има достатъчно лекари с всякакви специалности. Основната болница е „Света Ирини“ (тел. 458117 300 33). Можете да повикате линейка на тел. 166 или 39403.

Аптеките са отбелязани с червен кръст и по закон поне една трябва да е отворена през нощта и през уикендите. Английският е широко разпространен при общуване в аптеките и е разрешена продажбата на много лекарства без рецепта.

Валута: На острова има множество гръцки банки, в които можете да обмените валута. В курортите ще ви обменят пари и пътнически чекове и в някои хотели и туристическите офиси срещу малка комисионна. Банките работят от понеделник до петък от 8:00 до 14:00 часа. Широко използвани са международните кредитни и дебитни карти. Много от банките разполагат с АТМ устройства.

Антики: Изнасянето на антични предмети е строго забранено с изключение на определени предмети, за които е необходимо да разполагате със сертификат от гръцкото министерство на културата и науките. Ако бъдете заловени при опит за изнасяне на антики без сертификат, артефактите ще бъдат конфискувани, а наказанията са изключително строги.

Официални празници: 1 януари, 6 януари, първият ден на Великите пости, 25 март, Разпети петък, Великден, 1 май, 21 май, 15 август, 28 октомври, 12 декември, 25 декември, 26 декември

Забележителности:

Азиатският музей

Азиатският музей е разположен в Двореца на Свети Михаил и Свети Георги. Ако сте запалени по ориенталската култура, не го пропускайте.

Адрес: Старият дворец (Palea Anactora), Спианада

Тел. +3026610 30443

Археологическият музей

В експозицията на Археологическия музей е включен фронтонът с горгоната от открития при разкопки южно от град Корфу дорийски храм на Артемис. Музеят представя също така неолитни оръжия и посуда.

Спианада

Спианада е най-големият и най-оживеният площад в град Корфу. на него са издигнати статуи на личности, свързани с историята на града. Част от площада е заета от игрище за крикет. Популярността на този спорт нараства по време на английското управление на Корфу (1814-1864).

На площада се намира и комплексът Листон – многоетажна сграда във френски стил с венециански фенери. Днес бистрата и ресторантите в Листон са се превърнали в една от най-оживените части на Корфу.

Нео Фрурио

В този стар военен комплекс ще откриете множество интересни тунели, тъмници и подземия. От него се разкрива отличен изглед към залива и стария град. Обърнете внимание на двете лъвски глави на Сан Марко и венецианските надписи в укреплението.

Стара Перития

Стара Перития е изоставено село, намиращо се в планините на Корфу. Намира се на пътя между Касиопи и Ахарави. Селото е основано през XIV в. от хора, които търсели сигурност далеч от бреговете, по онова време често нападани от морски пирати. Впоследствие пиратите намалели и хората решили да се завърнат край бреговете, като един по един изоставяли домовете си. Днес в селото живеят под десет души, но има четири таверни.

Църквата „Свети Спиридон“ (Agios Spyridonas)

Църквата „Свети Спиридон“ е издигната в град Корфу през 1589 г. в чест на покровителя на острова. Тя има един купол с дървен покрив и внушителна камбанария, която е най-високата сграда в град Корфу. Мощите на светеца се намират в храма в златен ковчег, инкрустиран със скъпоценни камъни.

Палеокастрица

Едно от най-красивите места на острова с прекрасни плажове и възможност за гмуркане. Там можете да посетите манастира „Дева Мария“, който е основан през 1225 г. Самият манастир е построен върху останки от крепост или замък. Манастирът е бил разрушаван два пъти – през 1403 г. и 1537 г. В него има и византийски музей, където можете да видите различни икони и одежди.

1 2 3 5